Monolitik Zirkonyum

Monolitik zirkonyumun normal zirkonyum kor materyallerinden en büyük farkı, direkt olarak ağız ortamında tükürük ile temas sonucu zarar görmemesi ve normal zirkonyum materyaline göre daha estetik olmasıdır. Tek parça olarak ya da çiğneme kuvvetinin en fazla geldiği çiğneme yüzeylerinde üzerine daha düşük dirençli olan porselen materyali işlemeye gerek kalmadan kullanılabilirler.

Normal zirkonyum bloklardan elde edilen zirkonyum kor materyallerinde ise tamamen üzerine porselen işlenmesi ve ağız ortamına açık olmaması gerekir.

Monolitik Zirkonyum ile Standart Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?

-Monolitik zirkonyumların üzerlerine porselen yığımı gerektirmemelerinin diğer sebebi, estetik olarak diş rengi ve formunun istenildiği şekilde verilebilmesi ve kolayca cilalanabilir olmaları sayesinde diş parlaklığına çok yakın sonuçlar elde edilebilmesidir.

-Özellikle arka bölge çalışmaları ve köprü işlemleri yapılan kişilerde, restorasyon işlemi tamamen monolitik zirkonyum ile yapılabileceği gibi, ön dişlerde ve görünür diğer bölgelerde dişlerin kuvvet gelmeyen ön (görünür) yüzeylerine porselen işlenerek daha estetik sonuçlar da alınabilir.
-Porselen payı gerektirmediği için özellikle diş ve diş eti birleşim bölgesinde ince çalışılabilerek tam estetik bir görünüm sağlanır.

-Işık geçirgenliği normal zirkonyum kor materyaline göre daha fazla olduğu için doğal bir diş efekti verilebilir.

-İşlem çoğunlukla, CAD/CAM (Bilgisayarda tasarlama ve bilgisayar destekli frezeleme sistemi ile üretme) tekniği ile teknolojik olarak üretime dayanır. Porselen yığım işlemi ya hiç yoktur ya da gerektiği durumlarda çok azdır. Bu da yüksek kalitenin yanında daha hızlı bir üretim yapabilme imkânı sağlar.

Monolitik Zirkonyum Dişler Hangi Tür Vakalarda Uygundur?

Diş sıkma problemi olan kişilerde, dişlerinde kırılmalar olan bireylerin prostetik tedavilerinde,

Tamamen dijital çalışma avantajı ile tedavi süresi için kısıtlı vakti olan kişilerin diş restorasyon işlemlerinde,

İmplant üstü protezler gibi dayanıklı kaplama işlemi gerektiren diş tedavilerinde,

Ön dişlerde özellikle travma sonucu kırık ve aşınma problemleri olan kişilerde,

Aşınmalar sonucu ısırmada zorluk çeken ve ileri derecede diş hassasiyeti yaşayan kişilerin diş restorasyonunda,

Dişlerde oluşan hasara ek olarak, renk kaybı, diş eti rengi değişimi yaşayan kişilerin kaplama tedavilerinde monolitik zirkonyum kaplama kullanılır.

Monolotik Zirkonyum Kaplama Nasıl Uygulanır?

Monolotik zirkonyum kaplama uygulama işlemi hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

Öncelikli olarak dişlere yapılacak restoratif işlemin bitmiş şekli planlanır. Bu planlama ile istenilen vakalarda üç boyutlu bitmiş model daha dişlere hiçbir işlem yapılmadan önce dijital olarak, daha sonra dijital model çıkarılarak ağızda bitmiş gibi işlenerek hastaya daha başlangıçta, hiçbir işlem yapılmadan bitmiş hali gösterilebilir. Bu sayede dişlerde yapılacak aşındırma işlemi minimal seviyede tutulabilir.

Dişlerdeki hasarlar tespit edilip, dişler yapılan dijital modellemedeki ihtiyaç seviyesinde uygun yapıda şekillendirilir.

Dişlerin ölçüleri tercihen ağız içi tarama sistemleri (3Shape Triodent Scanner) ile alınarak ölçüler laboratuvara gönderilir. Burada bilgisayar ortamında özel programlara aktarılarak kişiye özel kapanış ve estetik planlama ve tasarım yapılır.

Tasarım sonrası deneme amaçlı olarak 3D Printer ile üretim yapılıp ağızda prova yapılarak gerekli düzeltmeler yapılır.

Bu tasarım gerekiyorsa düzeltmeleri yapıldıktan sonra zirkonyum bloklar ile eşleştirilerek freze sisteminde kazıma yöntemi ile şekillendirilir.

Neden Monolitik Zirkonyum Kaplama Tercih Edilmelidir ve Avantajları Nelerdir?

Monolitik zirkonyum, kazıma işlemi sonucu çıktığı zaman çok yumuşak ve kırılgandır. Sertleştirme için ortalama 8 saat süren pişirme (sinterleme) için fırına aktarılır. Bu fırınlama işlemi sonrası 1200 mPa’a kadar dayanıklı olabilen sert ve estetik bir sonuç elde edilir. Gerektiği takdirde estetik bölgelere porselen ilavesi yapılabilir.

Tamamlanan iş, doku uyumu ve dişlere adaptasyon açısından çok ideal seviyelerde olur ve kolayca dişlere adapte edilir. 

Biyolojik kabul edilen bir materyaldir ve doku alerjisi hemen hemen hiç görülmez.

İyi bir adaptasyon ve materyalin monoblok olması direnci artırarak porselen dişlerin kırılma ve chipping (porselende küçük boyutlu kırılmalar) riskini çok azaltır.

Özellikle metal destekli porselenlerde görülen ve zamanla artan diş eti birleşimindeki gri renk görüntü bu materyallerde olmaz.

Hızlı iletişim
  • 05443169692
  • 05443169692
  • info@barladent.com
İletişim Formu
Hızlı iletişim